تصور کنید در مسیری خوش آب و هوا در حال رانندگی هستید و برای لذت بردن از طبیعت اطراف وارد جادهای فرعی شده و حال برای بازگشت به جاده اصلی به دلیل نداشتن نقشه راه، گمشده و نمیتوانید به مسیر اصلی برگردید، نقشهای که میتوانست راهنمای شما برای پیدا کردن تمامی مسیرهای موجود در پیچ و خمهای بسیار آن منطقه باشد.
داشتن نقشه تنها در سفر و گشت و گذار جادهای به کار نمیآید، بلکه در طراحی سایت نیز نقشی به همان اندازه مهم دارد. سایت مپ یا نقشه سایت راهنمایی برای رباتهای خزنده گوگل است که به آنها در پیدا کردن تمامی آدرسهای صفحات اصلی و فرعی سایت کمک کرده و مسیر عبور از صفحات مختلف را به درستی نشان میدهد تا آنها بتوانند دسترسی کامل به تمامی محتواهای متنی، تصویری و ویدیوئی سایت داشته باشند.
البته بدون وجود سایت مپ نیز خزندهها میتوانند صفحات سایت را پیدا کنند؛ اما با داشتن این نقشه، مسیر رسیدن به هر صفحه و جزییات آن برایشان بسیار سادهتر خواهد شد. حال شاید با خود فکر کنید استفاده از سایت مپ چه تاثیری بر روی سایت خواهد داشت؟
با ما همراه باشید، چرا که در ادامه این مقاله از سایت هیراوب قصد داریم بیشتر در مورد تاثیر سایت مپ بر روی سایت، انواع آن و نحوه ساخت یک نقشه سایت اصولی صحبت کنیم.
sitemap دقیقا چه کاری انجام میدهد؟
به زبان ساده سایت مپ یا همان نقشه سایت یک فایل متنی است که تمامی آدرسهای موجود از صفحات مختلف سایت را در بر گرفته و به موتورهای جستجو مانند گوگل کمک میکند تا ساختار سایت شما را بهتر شناسایی کنند.
با استفاده از سایت مپ، گوگل و رباتهای خزنده آن میتوانند به سرعت تغییرات ایجاد شده در صفحات قدیمی یا افزوده شدن صفحات جدید را متوجه شوند و نسبت به ایندکس کردن آنها اقدام کنند. البته این تنها یکی از کاربردهای نوع خاصی از سایت مپ است و از نوع دیگر آن برای نمایش صفحات به کاربران استفاده میشود.
استفاده از هر دو نوع سایت مپ در کنار هم ضروری است؛ چرا که سایت مپ اول (XML Sitemap) به موتورهای جستجو کمک میکند تا تمامی آدرسهای صفحات سایت را به صورت یکجا جمعآوری کنند و روند ایندکسگذاری آنها را تسریع کنند و سایت مپ دوم (HTML Sitemap) به کاربران این امکان را میدهد تا از طریق یک نمای کلی از ساختار سایت، سریعتر به صفحات موردن نظرشان هدایت شوند.
به این نکته توجه داشته باشید که داشتن سایت مپ تضمینی در قبال ایندکس شدن تمامی صفحات شما توسط موتورهای جستجو به وجود نمیآورد، اما احتمال دیده شدن و رتبهگیری آنها را به شدت افزایش میدهد. حال برای آشنایی بیشتر با سایت مپ در ادامه انواع آن را بررسی کردهایم.
انواع سایت مپ
در بخش قبلی کمی در مورد انواع نقشه سایت صحبت کردیم و متوجه شدیم که این فایل از نظر ساختار و کاربرد به دو نوع مختلف تقسیم میشود. هر سایت مپ ارزش و استفاده متفاوتی برای سئو سایت دارد، بنابراین مهم است که نقش هر کدام را برای داشتن سایتی بهینهتر درک کنیم.
سایت مپ HTML
یکی از انواع سایت مپهایی که برای سایتها ایجاد میشود، سایت مپ HTML است. این نوع نقشه سایت با استفاده از زبان نشانه گذاری ابر متنی HTML طراحی میشود و هدف اصلی آن نمایش ساختار صفحات به کاربران با گرافیک و نمایش بصری است. سایت مپ HTML به بازدیدکنندگان کمک میکند تا به راحتی به بخشهای مختلف سایت دسترسی پیدا کنند و صفحات مورد نظر خود را مشاهده کنند.
به عنوان مثال منوهای موجود در بالای سایتها نمونهای از یک سایت مپ HTML هستند که به کاربران مسیرهای دسترسی به قسمتهای مختلف سایت را نشان میدهند. اما برای آن که بتوان از سایت مپ برای دسترسی بهتر موتورهای جستجو استفاده کرد این نقشه به تنهایی کافی نیست و بایستی به سراغ نقشه سایت از نوع XML رفت که در بخش بعدی آن را توضیح خواهیم داد.
سایت مپ XML
نقشه سایت XML به طور خاص برای خزندههای موتورهای جستجو مانند گوگل طراحی شده است. این فایل با استفاده از زبان XML (زبان نشانه گذاری توسعهپذیر) ساخته میشود و برخلاف HTML برای کاربران قابل مشاهده یا کاربردی نیست، چرا که طراحی بصری و گرافیکی نداشته و بیشتر برای ارتباط بین سایت و موتورهای جستجو استفاده میشود.
با استفاده از سایت مپ XML میتوانید اطلاعات کاملی درباره سایت مانند تعداد صفحات سایت و تغییراتی که در محتوای آن ایجاد شده است را به خزندهها ارائه دهید. همچنین هر زمان بروزرسانی در سایت صورت گیرد یا صفحهای جدید به آن اضافه شود از طریق این فایل به موتورهای جستجو اطلاع داده خواهد شد.
هدف اصلی این نوع نقشه، تسهیل فرآیند ایندکس شدن صفحات توسط موتورهای جستجو است؛ به ویژه صفحاتی که ممکن است در ساختار سایت لینک مستقیم نداشته باشند یا کمتر دیده شوند، از طریق این فایل در دسترس خزندهها قرار خواهند گرفت.
اگر چه وجود این نقشه تضمینی برای ایندکس شدن تمامی صفحات نیست، اما شانس ایندکس شدن و بهبود سئو سایت شما را افزایش میدهد و در نظر گوگل نیز بهترین نوع sitemap برای بهبود سئو و ایندکس سریعتر صفحات سایت، فرمت XML است.
تاثیر نقشه سایت بر سئو
به طور کلی نقشه سایت نقش مهمی در سئو دارد چرا که به رباتهای موتورهای جستجو کمک میکنند تا صفحات سایت شما را سریعتر پیمایش و مطالب آن را ایندکس کنند. از طرفی زمانی که محتوای سایت ویرایش یا تغییراتی در آن اعمال میشود، خزندهها سریعتر از این تغییرات مطلع شده و امکان ایندکس کردن تصاویر و ویدئوها به صورت مجزا نیز فراهم خواهند کرد.
ساخت این فایل جزو اقدامات انجام شده در سئو تکنیکال است و به همین دلیل در صدر لیست اقدامات لازم و اجباری برای بهینه سازی سایت قرار نمیگیرد اما داشتن آن میتواند احتمال نمایش صفحات سایت در صفحه نتایج جست و جو را افزایش داده و کمک بیشتری در جهت به ثمر رسیدن اقدامات سئو داشته باشد.
نحوه ساخت sitemap برای سایت
حال که با اهمیت سایت مپ و تاثیر آن بر سئو آشنا شدید، ممکن است این سوال برایتان مطرح میشود که چگونه یک sitemap برای سایت خود ایجاد کنیم. این کار بسیار ساده است و بستگی به این دارد که شما از چه CMS یا سیستم مدیریت محتوایی استفاده میکنید؛ در ادامه تمامی روشهای ایجاد نقشه سایت را معرفی خواهیم کرد.
در نظر داشته باشید که پس از ایجاد سایت مپ با هر یک از روشهای زیر، بایستی آن را در ابزارهای وب مستری مانند گوگل سرچ کنسول ثبت کرده و به موتورهای جستجو ارسال کنید تا روند ایندکس صفحات سایت شما تسریع شود.
استفاده از افزونههای وردپرس (برای سایتهای وردپرسی)
اگر سایت شما از سیستم وردپرس استفاده میکند، میتوانید با استفاده از افزونههایی مانند Yoast SEO یا Rank Math به راحتی یک نقشه سایت ایجاد کنید. این افزونهها به طور خودکار نقشه سایت را روزرسانی کرده و هر بار که صفحه جدیدی به سایت اضافه میشود، آن را به سایت مپ شما نیز میافزاید.
به طور مثال با استفاده از افزونه Yoast SEO خیلی راحت و با کلیک یک دکمه میتوانید برای سایت خود سایت مپ بسازید، تنها فقط کافی است به قسمت سئو داشبورد سایتتان رفته و گزینه قابلیتها (Features) را انتخاب کنید و بعد گزینه نقشههای xml سایت را در حالت فعال قرار دهید.
با استفاده از این پلاگین، یک سایت مپ داینامیک خواهید داشت که هر زمان تغییری در سایت رخ داد و صفحهای جدید به آن اضافه شد، به صورت اتوماتیک لینک آن نیز به نقشه سایت افزوده خواهد شد.
استفاده از ابزارهای آنلاین
اگر از وردپرس برای طراحی سایت خود استفاده نکردهاید، میتوانید از ابزارهای آنلاین مانند XML-Sitemaps.com برای ساخت سایت مپ استفاده کنید. تنها کافی است آدرس سایت خود را وارد کرده و فایل XML سایت مپ را دریافت کرده و آن را بر روی سرور سایت خود بارگذاری کنید.
یکی از ایرادات استفاده از سایت مپهای آنلاین که به صورت دستی ایجاد میشوند، داینامیک نبودن آنها است. به این معنی که هر بار که صفحه جدیدی به سایت اضافه میکنید، باید سایت مپ جدیدی دانلود کرده و جایگزین سایت مپ قبلی کنید که این موضوع میتواند مشکلاتی متعددی مانند احتمال خطا و یا عدم سازگاری با تغییرات مداوم از جانب سرور را به وجود آورد.
ساخت سایت مپ به صورت دستی با کدنویسی
اگر میخواهید نقشه سایت خود را به طور دستی ایجاد کنید، میتوانید با استفاده از کدنویسی و تگهای خاص XML، یک فایل سایت مپ ایجاد کنید. این روش برای کسانی مناسب است که به کد نویسی و ایجاد صفحات داینامیک آشنا هستند.
مزیت این روش در این است که شما به عنوان صاحب تصمیم خواهید گرفت که مایل هستید صفحه ایجاد شده در گوگل ایندکس شود یا خیر و به راحتی هر یک از ویژگیها سایت مپ را به صورت دستی ویرایش کنید.
استفاده از پلاگینهای تخصصی
علاوه بر افزونههای معمول وردپرس، پلاگینهایی مانند Google XML Sitemaps نیز وجود دارند که میتوانند به طور خودکار sitemap را برای شما ایجاد کنند و آن را روزرسانی کنند. تعداد این پلاگینها بسیار است و برای یافتن پلاگین دلخواه خود میتوانید در پنل مدیریت سایت خود در قسمت دانلود پلاگینها به جستجوی افزونه مورد نظر بپردازید.
حرف آخر
در نهایت سایت مپ یا نقشه سایت ابزاری بسیار مهم در بهینه سازی سایت است که به موتورهای جستجو کمک میکند تا صفحات سایت شما را بهتر شناسایی و ایندکس کنند. این ابزار در بهبود سئو و تسریع فرآیند ایندکس شدن نقش مهمی دارد و با استفاده از آن موتورهای جستجو میتوانند به راحتی تغییرات جدید و محتوای بروز شده را شناسایی کرده و صفحات سایت شما را سریعتر در نتایج جستجو قرار دهند.
اگر به دنبال بهینه سازی سایت خود و استفاده از خدمات حرفهای سئو هستید، تیم هیراوب آماده ارائه خدمات تخصصی مربوط به طراحی و بهینهسازی سایت شما است. برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان هیراوب در تماس باشید.