یکی از پرکاربردترین سرویسهای گوگل که برای تجزیه و تحلیل سایت ارائه شده است، گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) نام دارد. این سرویس رایگان با ردیابی سایت و رفتار کاربران آن، اطلاعاتی کاربردی را به دست آورده که برای پیشرفت سئو سایت بسیار کارآمد خواهد بود.
با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوان به راحتی وضعیت ترافیک سایت را بررسی کرده و به صورت جزئی اطلاعات ارزشمندی مانند چگونگی رفتار کاربران در سایت، زمان حضور و مسیر خروجی آنها و صفحات ورودی دهنده را شناسایی کرد.
در واقع این سرویس به شما کمک میکند تا وبسایت خود را از دریچه نگاه کاربران بررسی کنید و با دستیابی به ایرادات سایت از میزان تاثیرگذاری اقداماتتان آگاه شده و تصمیمات بهتری برای بهینه سازی سایت خود بگیرید. برای آشنایی بیشتر شما با گوگل آنالیتیکس در این مقاله از سایت هیراوب قصد داریم با معرفی کامل این سرویس، به بررسی تاثیر آن بر سئو سایت و کاربردهایی که برای یک کسب و کار میتواند داشته باشد، بپردازیم.
گوگل آنالیتیکس چیست؟
همانطور که در مقدمه گفتیم، گوگل آنالیتیکس سرویسی رایگان برای تحلیل و آنالیز سایت است که اطلاعات مهمی در رابطه با میزان ترافیک سایت و کاربران آن به دست میآورد. سرویسهای آمارگیر مختلفی مانند گوگل آنالیتیکس وجود دارند، اما آن چیزی که این سرویس را متمایز کرده دقت بالا در ارائه گزاشات تفکیکی از بررسی سایت است.
این ابزار آمارگیر میتواند اطلاعات کاملی از ترافیک ورودی، رفتار کاربران در سایت، نرخ تبدیل، منبع ورود کاربران و بسیاری از گزارشات و دادههای کارآمد دیگر را در مورد سایت به صورت کاملا دقیق و حرفهای ارائه دهد و به بهینه سازی یک سایت و پیشرفت آن کمک کند.
به غیر از فعالیتهای داخلی سایت و بررسی عملکرد آن از گوگل آنالیتیکس در بخشهای مختلفی از بازاریابی سایت نیز میتوان استفاده کرد، به طور مثال در صورت ارائه یک تبلیغ کلیکی با بررسی دادههای موجود در این ابزار میتوان متوجه شد چه تعداد افراد از طریق بنر تبلیغاتی وارد سایت شدهاند یا چند درصد افراد پس از دیدن لندینگ پیج تبلیغات، ثبتنام کردهاند.
این اطلاعات ارزشمند در جهتگیری و اتخاذ تصمیمات بهتر برای بازاریابی آنلاین یک کسب و کار نقش بسیار مهمی دارد و میتواند به عاملی موثر در موفقیت آن تبدیل شود. همچنین این سرویس به دلیل آن که یکی از خدمات زیر مجموعه شرکت گوگل است با بقیه ابزارهای گوگل نیز سازگار بوده و میتوان آن را به راحتی با ابزارهایی مانند گوگل ادز، یوتیوب و تگ منیجر ترکیب کرد.
گوگل آنالیتیکس چه کمکی به سئو سایت میکند؟
برای طراحی سایت بهینه و انجام اقدامات سئو از ابزارهای مختلفی میتوان استفاده کرد. هر یک از این ابزارها کاربردهای خاص خودشان را دارد اما برای بررسی رفتارکاربران و ترافیک سایت، گوگل آنالیتکس بی شک پرکاربردترین ابزار سئو است.
البته این سرویس به صورت مستقیم کاری را بر روی سایت انجام نمیدهد و تنها گزارشاتی مبنی بر ایرادات سایت در اختیارتان قرار میدهد که وبمستر میتواند با رفع آنها به سئو سایت کمک کند و در نهایت سبب ارتقا رتبه سایت شود.
در ادامه چند مورد از گزارشات مهم گوگل آنالیتکس را بررسی خواهیم کرد:
بررسی صفحات فرود و عنوان آنها
یکی از مهمترین مواردی که سرویس گوگل آنالیتکس در اختیارتان قرار میدهد، گزارشات مربوط به لندینگ پیج و عناوین آنها است. در این گزارش میتوان به سه داده دست پیدا کرد: صفحههایی که بیشترین زمان ماندگاری کاربرن را دارند، دست پیدا کردن به منبع ورود کاربران به صفحهای خاص و مشخص کردن رتبه سایت شما در هر کلید واژه.
به دست آوردن آمار جستجو طبیعی کاربران
ورود ارگانیک کاربران به سایت یکی از عاملهای بسیار موثر در پیشرفت سئو سایت است که به لطف این سرویس میتوان به گزارشات مربوط به آن دست پیدا کرد. در این گزارشها مشخص میشود که کاربر از طریق چه کلمه کلیدی وارد سایت شده است که با تمرکز بیشتر بر روی بهینه سازی آن کلمه کلیدی به خصوص میتوان رتبه سایت را افزایش داد و حتی کلمه کلیدیهای مهم و تاثیرگذار بیستری را شناسایی کرد.
محاسبه نرخ تبدیل
اگر به دنبال افزایش فروش اینترنتی هستید بایستی توجه بیشتری به نرخ تبدیل سایت خود داشته باشید. ترافیک بالای سایت همیشه نشان دهنده موفقیت سایت نیست، بلکه این آمار بازدید بالا باید بتواند کاربر را به مرحله خرید از سایت برساند و در صورتی که این اتفاق رخ ندهد، نرخ تبدیل افت میکند.
گوگل آنالیتیکس به شما کمک میکند نرخ تبدیل سایت خود را به راحتی به دست آورید و با رفع مشکلات آن سطح درامد خود را افزایش دهید. البته نرخ تبدیل تنها به معنای میزان فروش سایت نیست بلکه به میزان فعالیت کاربران در سایت شما نیز اشاره دارد و قطعا بیشتر شدن این فعالیت در سئو سایت موثرخواهد بود.
ارائه اطلاعات درمورد موتور جستجوی داخلی سایت
بسیاری از سایتهای فروشگاهی و سایتهای بزرگ که موتور جتسجوی داخلی دارند به راحتی میتواند از موارد سرچ شده در این بخش از سایت خود برای بهینه سازی بیشتر سایت استفاده کنند. حال بررسی این موضوع بر عهده گوگل آنالیتیکس است و این سرویس با ارائه یک گزارش جامع و دقیق به شما کمک میکند تا متوجه شوید کاربران در موتور جستجوی داخلی به دنبال چه چیزی هستند و چه کلمه کلیدیهایی را دنبال میکنند.
بررسی سرعت سایت
سئو سایت وابسته به سرعت آن است و اگر سایت شما سرعت مناسبی نداشته باشد، کاربر فرص لود شدن به صفحات سایتتان نمیدهد و به راحتی از آن خارج میشود. سرویس گوگل آنالیتیکس تنها ابزاری است که به صورت خیلی حرفهای تمامی فاکتورهای مرتبط با سرعت سایت شما را بررسی کرده و در صورت بروز هر مشکل آن را گزارش میکند.
کاربردهای گوگل آنالیتیکس برای کسب و کارها
سرویس گوگل آنالیتیکس به غیر از گزارشات موثری که برای بهتر شدن سئو سایت و ارتقا رتبه آن در موتور جستجو ارائه میدهد، کاربردهای دیگری نیز برای کسب و کارها دارد. امکانات این ابزار به شما کمک میکند تا مسیر بازاریابی کسب و کار خود را تسعه دهید و روشهایی متناسب با نیاز کاربران خود انتخاب کنید.
در ادامه چند مورد از مهمترین کاربردهای گوگل آنالیتیکس برای بازاریابی کسب و کارها را معرفی خواهیم کرد.
به دستآوردن اطلاعات کاربران
برای انجام بسیاری از روشهای بازاریابی آنلاین لازم است تا در ابتدای امر به اطلاعات کاربران کاربران دسترسی داشت. گوگل آنالیتیکس میتواند به راحتی اطلاعات کاربران را با هر بازدیدشان از سایت شما با استفاده از تگهای صفحه بهدست آورد و به یکی از سرورهای جمعآوری دادههای گوگل ارسال کند.
این گزارشات حاوی اطلاعات ارزشمندی مانند تعداد کاربران، نرخ پرش سایت، مت زمان ماندگاری، بازدید صفحه و حتی مشاهده افراد آنلاین سایت است.
تدوین استراتژیهای بازاریابی
برای مشخص کردن روش درست بازاریابی کسب وکار نیاز است تا استراتژیهای جامعی در این رابطه نیز تدیون شود. گوگل آنالیتیکس به شما کمک میکند تا ضمن به دست آوردن اطلاعات کافی از کاربران استراتژی کسب و کارتان را به شکلی بهینه برنامهریزی کنید و با کمک دادههای به دست آمده روش بازاریابی خود را عوض کنید.
مشخص کردن هدف
برای رسیدن به هدف خاص در کسب و کار نیاز است تا مراحل طی شده به صور دورهای بررسی و آنالیز شوند. این وظیفه را نیز میتوان با اطمینان خاطر بر دوش آنالیتیکس گذاشت و با دریافت گزارشات دادهای از هر یک از بازههای زمانی سایت در رسیدن به هدف خود کمک کرد.
تحلیل کمپینهای اجرا شده
راهاندازی کمیپن تبلیغاتی آنلاین برای آن که به موفقیت دست پیدا کند نیاز به بررسی و تحلیلهای مختلفی بر اساس نیاز کاربران دارد. این بررسی در درجه اول با گزارشات گوگل آنالیتیکس به راحتی انجام میشود و حتی پس از اتمام کمپین درصد موفقیت آن نیز به درستی توسط این سرویس محاسبه میشود.
گوگل آنالیتیکس از چه معیارهایی تشکیل شده است؟
برای استفاده از سرویس گوگل آنالیتیکس لازم است با پارامترهای مختلف آن آشنا شد. در حال حاضر این ابزار با ارائه 200 پارامتر متفاوت به کاربران خود کمک میکند تا سنجش بهتری از عملکرد سایت خود به دست بیاورند. این پارامترها در واقع فرهنگ لغت استفاده از گوگل آنالیتیکس است که به شما کمک میکند استفاده بهتری از این ابزار داشته باشد. در ادامه پرکاربردترین معیارهای این سرویس را معرفی میکنیم.
- بازدیدکنندگان (Visitors): افرادی که حداقل یک دوره زمانی در سایت حضور داشتهاند.
- نرخ پرش :(bounce rate) درصد کاربرانی که فقط صفحه را مشاهده کرده و بدون هیچ گونه تعاملی از آن خارج شدهاند.
- دورهها (Sessions): مدت زمانی که کاربر به صورت فعال با سایت شما در ارتباط است و تعامل دارد.
- مدت زمان حضور کاربر در سایت (Average Session Duration): میانگین زمانی که هر کاربر در سایت میماند.
- دورههای جدید (New Sessions): میانگین از تعداد بازدیدهایی که برای اولین بار و توسط کاربران جدید صورت میگیرند.
- صفحات در دوره (Pages per Session): میانگین تعداد صفحاتی که در یک دوره دیده میشوند.
- تنظیم اهداف (Goal Completions): بررسی میزان موفقیت سایت بر اساس هدف تعیین شده و مسیر طی شده توسط کاربران.
- تبدیلها (Conversions): زمانی که یک کاربر اهداف شما را انجام میدهد و به یک کاربر وفادا تبدیل میشود.
- بازدید از صفحه (Page Views): تعداد کل صفحات مشاهده شده.
- ابعاد (Dimensions): یکی از ویژگیهای مشخص در سایت است که میتواند مقادیر مختلفی داشته باشد، اطلاعاتی مانند نوع مرورگر، مدت زمان حضور کاربر در سایت و صفحه خروج کاربر همگی با این پارامتر تعریف میشوند.
- متریکها (Metrics): مشخصات درونی پارامتر ابعاد است که به صورت مجموع یا نرخ اندازهگیری میشود. ه عنوان مثال، میانگین زمان حضور کاربران در سایت و یا تعداد بازدید از یک صفحه، با کمک این معیار قابل محاسبه است.
- کمپینها (Campaigns): اضافه کردن امکانات جدید به یک صفحه برای راهاندازی کمیپن و به دست آوردن اطلاعات بیشتر از کاربران.
- جذب (Acquisition): روشی است که کاربران خود را بدست آوردهاید.
- رفتار (Behavior): اطلاعات رفتاری کاربر در سایت
حرف آخر
برای طراحی سایت بهینه لازم است تا بعد از اتمام مراحل طراحی از سرویسهای مربوط به تجزیه و تحلیل سایت استفاده کرد. این سرویسها به ما کمک میکنند ایرادات سایت خود را به راحتی پیدا کنیم و با رفع آنها سایتی بهینه و موفق داشته باشیم.
گوگل آنالیتیکس یکی از شناختهشدهترین سرویسهای رایگان گوگل است که به صورت تخصصی تمامی ابعاد سایت شما را تحلیل کرده و با ارائه گزارشات دقیق به اهداف بازاریابی و سئو سایتها کمک میکند. در این مقاله، به معرفی گوگل آنالیتیکس و شرح تاثیراتی که بر روی پیشرفت سایت دارد، پرداختیم.
اگر شما نیز قصد داریم از سرویس گوگل آنالیتیکس استفاده کنید، میتوانید برای نصب آن و دریافت مشاوره در زمینه خدمات سئو با تیم هیراوب تماس بگیرید.