درست همانند یک بازی فوتبال، اینترنت نیز قوانین و مقررات خاص خود را دارید و اگر بازیکنان آن که وبسایتها محسوب میشوند، کارهایی خلاف این قوانین انجام دهند با اخطار از جانب داور روبرو شده و حتی ممکن است از ادامه فعالیت خود منع شوند.
داور دنیای اینترنت گوگل است، همان پلتفرمی که به بازیکنان خود این امکان را میدهد تا در شرایطی منصفانه و با بازی عادلانه رشد کرده و موفقیت خود را به رقبا خود نشان دهند. اما اگر تعدادی از سایتها بر طبق قوانین جلو نروند و آن را زیر پای بگذارند، چه اتفاقی برای آنها خواهد افتاد؟
درست همین جا است هشدار جریمههای مختلف پدیدار شده و سایت با دریافت پنالتی از طرف گوگل روبرو میشود؛ این اتفاق که یکی از مسائل مهم و حیاتی در حوزه سئو است که میتواند تاثیر مستقیمی بر دیده شدن و موفقیت یک سایت در نتایج جستجوی گوگل داشته باشند و حتی باعث از بین رفتن جایگاه صفحات آن شود.
اما نگران این مساله نباشید چرا که در این مطلب از سایت هیراوب قصد داریم به صورت کامل به توضیح انواع پنالتی های گوگل، دلایل پنالتی شدن سایت و راهکارهای رفع آن بپردازیم.
گوگل پنالتی یا جریمه گوگل
در تمامی زمینهها افرادی وجود دارند که با عدم رعایت قوانین سعی در یافتن مسیری میانبر به سمت موفقیت دارند، این افراد در دنیای دیجیتال نیز حضور فعالی دارند اما حضور آنها همیشه در سایه مستمر قوانین و الگوریتمهای گوگل قرار گرفته و باعث پنالتی شدن سایت آنها خواهد شد.
در واقع هر نوع فعالیتی که خارج از چهارچوب استراتژیهای بازاریابی موتورهای جست و جو انجام شود میتواند با جریمه گوگل روبرو شده و دریافت چنین جریمههایی عواقبی همچون کاهش رتبه سایت و یا حذف آن به صورت کامل از نتایج جستجو را به دنبال دارد.
شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که گوگل چگونه تخلفات هر سایت را میتواند به دقت شناسایی کند؟ در این جا است که اهمیت الگوریتم های گوگل بیش از پیش مشخص میشود چرا که الگوریتمهای مهم مانند پاندا و پنگوئن هستند که وظیفه شناسایی قانون شکنی در این پلتفرم را بر عهده دارند.
انواع پنالتی گوگل
همانطور که گفتیم، رایجترین جریمه های گوگل از جانب الگوریتمهای پاندا و پنگوئن ثبت میشود. مجازات هر یک از این جریمهها با دیگری متفاوت است اما هر دو می توانند تاثیرات مخرب مشابهی بر روی ترافیک سایت شما داشته باشند.
این نوع پنالتی گوگل به صورت اتوماتیک، بدون دخالت نیروی کار انسانی و توسط رباتهای گوگل انجام میشوند، در حالی که بخش دیگری از بررسیهای گوگل در جهت شناسایی تخلفات سایتها به صورت جریمههای دستی و به واسطه بررسی مستقیم کارمندان گوگل ثبت خواهند شد.
برای رفع جریمه گوگل مهمترین کار شناسایی نوع تخلفی است که بر روی سایت شما اعمال شده است، به همین منظور در ادامه انواع پنالتی گوگل و دلایل ثبت هر کدام را توضیح خواهیم داد.
جریمه دستی
جریمههای دستی گوگل میتوانند روی کل سایت یا تنها یک صفحه خاص تاثیر بگذارند. در اغلب موارد جزئیات دقیق این جریمهها را میتوانید در بخش Manual Actions ابزار گوگل سرچ کنسول مشاهده کنید. این بخش همچنین پیشنهادهایی برای رفع مشکل پیش آمده به شما ارائه میدهد.
برای شروع بهتر است بک لینکهای سایت خود را تحلیل کرده و لینکهای بیکیفیت، اسپم یا خریداری شده را شناسایی و از طریق ابزار Disavow، آنها را بیاثر کنید. بعد از انجام این کار، حتما تولید محتوا را آغاز کنید اما این بار با رعایت دستورالعملهای گوگل و توجه بیشتر به کیفیت بالای محتوا و تصاویر؛ در آخر نیز برای تسریع مراحل رفع جریمه و بروزرسانی الگوریتم میتوانید درخواست مبنی بر این موضوع برای گوگل ارسال کنید.
البته در نظر داشته باشید که گاهی ممکن است هیچ پیامی در بخش Messages سرچ کنسول درباره جریمهها مشاهده نکنید، به خصوص اگر به تازگی این ابزار را برای سایت خود فعال کرده باشید؛ با این حال چه در صورت نمایش اخطار و چه در صورت عدم نمایش آن در سرچ کنسول با انجام دادن هر یک از اقدامات زیر ممکن است با این نوع پنالتی گوگل موجه شوید:
- استفاده از صفحات ورودی (Doorway Pages)
- پنهان کردن محتوا یا نمایش محتواهای متفاوت به کاربران و موتورهای جستجو (Cloaking)
- هک شدن سایت و فعالیتهای اسپم
- ایجاد لینکهای غیرطبیعی برای سایت
- تولید محتوای بیکیفیت و بدون ارزش
- استفاده از ریدایرکتهای فریبنده یا پنهان
پنالتی گوگل با الگوریتم پاندا
الگوریتم پاندا یکی از الگوریتمهای کلیدی گوگل است که تمرکز اصلی آن بر روی ارزیابی کیفیت محتواهای سایتها است. هدف این الگوریتم شناسایی و کاهش رتبه صفحات حاوی محتوای کپی، کوتاه یا بیارزش است تا تجربه بهتری برای کاربران در نتایج جستجو ایجاد شود.
نمونه اصلی این موارد سایتهایی هستند که از تکنیکهای سئو کلاه سیاه برای تولید محتوا استفاده میکنند، این سایتها به مرور زمان توسط الگوریتم پاندا شناسایی و با جریمه گوگل مواجه میشوند.
همچنین اگر میزان تبلیغات یک سایت نسبت به محتوای آن بیشتر بوده و یا سایت نرخ پرش بسیار بالایی داشته باشد، چنین اتفاقاتی نیز علاوه بر اقدامات ذکر شده میتواند الگوریتم پاندا را به فعالیتهای سایت حساس کرده و موجب دریافت جریمه از طرف این الگوریتم شود.
نخستین کاری میتوان برای محافظت از سایت در برابر پاندای خشمگین گوگل انجام داد، عصبانی نکردن آن است؛ بنابراین هیچگاه به سراغ استفاده از روشهای سئو کلاه سیاه نروید و سعی کنید در مسیر سفید سئو قدم بردارید.
دومین اقدام مهم توجه به کیفیت محتواهای انتشار شده در سایت است؛ برای انجام این کار میتوانید به بررسی سایت خود پرداخته و تمامی محتوای کپی و تکراری سایت را شناسایی و حذف یا اصلاح کنید. و به عنوان آخرین راهکار در صورت انتشار تبلیغات در سایت، حتما بین تبلیغات و محتوای صفحات تعادل برقرار کنید تا تجربه کاربر مختل نشود، به شکلی که صفحات از هر نظر با نیاز کاربران و جستجوی آنها همخوانی داشته باشد.
پنالتی گوگل با الگوریتم پنگوئن
این مشکل اغلب برای سایتهایی رخ میدهد که از روشهای غیر طبیعی برای لینک سازی خارجی استفاده میکنند و تلاش دارند با ساخت تعداد زیادی لینک، میانبری از بین قوانین گوگل پیدا کنند. از نظر گوگل تمام لینکهای خارجی هدایت شده به سایت شما بایستی کاملا طبیعی بوده و به استناد محتوای با کیفیت سایت به دست آمده باشند؛ به این ترتبی هر لینکی که با هدف افزایش رتبه ایجاد شده باشد به عنوان ناقض قوانین گوگل شناخته خواهد شد.
لینک های خریداری شده، لینک های درخواستی، لینک های تبادلی و لینک های ساخته شده توسط ربات ها از جمله مهمترین لینکهایی هستند که الگوریتم پنگوئن گوگل آنها را شناسایی میکند و به عنوان جریمه گوگل ثبت خواهد کرد.
حال از کجا بفهمیم سایت ما توسطه الگوریتم پنگوئن توبیخ شده است، در صورت شناسایی چنین لینکهای سایت شما با تغییرات این چنینی روبرو خواهد شد:
- کاهش ترافیک شدید به خصوص در یک کلمه کلیدی مشخص
- نو ایندکس شدن صفحه ای که شامل کلمه کلیدی به خصوص است
- دریافت هشدار لینک سازی غیر طبیعی در سرچ کنسول
- قرارگیری صفحات فرعی در رتبه بندی گوگل به جای صفحات اصلی
اگر با چنین نشانههای روبرو شدید، اولین اقدام شما بایستی در جهت رفع جریمه گوگل صورت گیرد تا شرایط از این مشکلتر نشود. در درجه اول با شناسایی لینکهای آسیب زننده و حذف آنها سعی کنید این پیغام را به الگوریتم بدهید که در حال بهبود شرایط سایت هستید و در ادامه با لینک سازی طبیعی مسیر درست را رو به جلو بروید؛ مراحل رفع این جریمه کمی طولانی است اما قابل حل بوده و با صرف کمی زمان میتوان وضعیت سئو سایت خود را ارتقا داد.
دلایل اصلی جریمه شدن توسط گوگل چیست؟
در معرفی انواع پنالتی گوگل به برخی از دلایل اصلی جریمه شدن توسط این پلتفرم اشاره کردیم، تمامی این دلایل و جریمه شدن سایتها توسط گوگل به استفاده از تکنیکهایی برمیگردد که با راهنماییهای وب مستر گوگل تناقض دارند.
بنابراین با رعایت قوانین و استفاده از روش سئو کلا سفید هیچگاه به چنین معضلی برنخواهید خورد. حال برای توجه بیشتر شما به اقدامات انجام شده در سایت، در ادامه به دلایل اصلی جریمه شدن توسط گوگل میپردازیم.
- لینک سازی غیر طبیعی: خرید یا فروش بک لینک اسپم، لینکسازی توسط رباتها و استفاده از PBN
- انتشار محتوای بیکیفیت یا تکراری: محتوای کپی شده، محتوای خیلی کوتاه و کم ارزش
- استفاده زیاد از کلمات کلیدی: استفاده از تکنیکهای کیورد استافینگ
- لینک سازی در فوتر و سایدبار سایت
- استفاده از تکنیک کلاکینگ: نمایش محتوای متفاوت به کاربران و موتورهای جستجو، پنهان کردن متنها یا لینکها در صفحات
- هک شدن یا از دسترس خارج شدن سایت
- ارور کدهای HTTP: ارور 404
- استفاده بیش از حد از تگهای هدینگ
حرف آخر
پنالتی گوگل یکی از چالشهای اساسی در مدیریت و بهینهسازی سایت است که میتواند تاثیر قابل توجهی بر رتبه و دیده شدن سایت در نتایج جستجو داشته باشد. این جریمهها به دلیل تخلفات مختلفی مانند استفاده از تکنیکهای سئو کلاه سیاه، لینکسازی غیرطبیعی، انتشار محتوای بیکیفیت یا تکراری، و عدم رعایت قوانین الگوریتمهای گوگل اعمال میشوند.
پایبندی به دستورالعملهای گوگل نه تنها از جریمه جلوگیری میکند، بلکه باعث افزایش اعتماد کاربران و الگوریتمهای گوگل به سایت شما میشود. با رعایت نکات ذکر شده در این مطلب و اطلاع از مهمترین جریمههای گوگل به راحتی میتوانید سایت خود را در مسیر بهینه سازی و پیشرفت قرار دهید، در صورت درخواست مشاوره و خدمات بیشتر در زمینه سئو و طراحی سایت میتوانید با شرکت هیراوب تماس بگیرید.